Kompas

Uit het assortiment van De Boer Marine zijn diverse kompassen leverbaar. GPS-kompassen, gyro-kompassen en fluxgate kompassen zijn te verkrijgen van verschillende fabrikanten. Ook hebben we analoge kompassen die middels een TMC sensor gekoppeld kunnen worden aan een repeater en andere apparatuur. 

Magnetisch kompas

De Boer Marine levert en installeert magnetische kompassen van het merk Autonautic. Deze kompassen zijn Wheelmark en MED gecertificeerd. Wij adviseren de C20 serie (IP68) met eenvoudig af te lezen analoge waardes en voor de nacht heldere binnenverlichting. Tevens voorbereid op connectie middels de NMEA 0183 TMC sensor voor digitale koppeling met overige apparatuur. 

Gyrokompas

Een gyrokompas, gyroscopisch kompas of tolkompas is een cardanisch opgehangen en elektrisch aangedreven gyrotol die een eenmaal ingenomen stand in de ruimte behoudt en met behulp van precessie noordzoekend is gemaakt. Het wordt gebruikt voor navigatiedoeleinden en heeft de voorkeur boven een magnetisch kompas vanwege de grotere richtkracht, de kleinere fouten en omdat het niet gestoord wordt door ijzeren voorwerpen of door plaatselijke afwijkingen in het aardmagnetisch veld.

GPS-kompas

Het GPS-kompas bepaalt de locatie en de richting aan de hand van het GPS-signaal. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van twee verschillende antennes, het verschil in afstand bepaalt vervolgens de locatie en richting. Voor elke antenne wordt de afstand berekend ten opzichte van de GPS-satelliet.

Fluxgate-kompas

Een fluxgate-kompas is een elektromagnetisch toestel dat gebruikmaakt van twee of meer spoelen die rond een kern met een hoge magnetische permeabiliteit zijn gewikkeld. Het ontvangt de horizontale component op van het magnetisch veld van de aarde.

Het voordeel van het fluxgate-kompas ten opzichte van (oudere) magnetische kompassen is dat de gegevens elektrisch zijn en gedigitaliseerd en verstuurd kunnen worden. Het fluxgate-kompas kan dus aan repeaters of een automatische piloot gekoppeld worden.