Tijdens de Holland Fisheries Event 2022 wordt het winnende team van de Maritieme Hackathon bekendgemaakt. Op zaterdagochtend worden de oplossingen per team gepresenteerd op de beursvloer gepresenteerd. Een jury zal de oplossingen beoordelen en het winnende team de prijs uitreiken.

Tijdens de Maritieme Hackathon slaan professionals en studenten van binnen en buiten de maritieme sector de handen ineen om te werken aan oplossingen voor een duurzame maritieme (visserij)sector. Wageningen University & Research en ROC Friese Poort nodigen deelnemers uit om tijdens de hackathon onder te duiken in de blauwe maritieme wereld om samen met de nieuwe generatie maritieme professionals te werken aan ideeën voor één van de challenges. Wie gaat er als winnend team met de vangst vandoor?

Wat zijn de uitdagingen:
– Vistechniek: Hoe kan er vanaf 2030 gevist worden op de Noordzee voor de soorten tong, schol en garnaal met minimale energieverbruik, zo selectief mogelijk (nauwelijks discards) en met minimale tot geen bodemberoering? – Pieke Molenaar (Wageningen Marine Research)

– Marktgericht vissen vanuit een (korte) keten: Hoe betrek je en realiseer je als visser een meerprijs in de markt van bewuste burgers en consumenten, met de vangst en verwerking van verantwoord voedsel uit de Noordzee in een (korte) keten? – Hendrik Kramer (schipper en eigenaar van MDV2 kotter), Michelle Boonstra (Good Fish Foundation)

– Voedselwinning op zee: Hoe stimuleren we voedsel uit de Noordzee met minimale impact op het ecosysteem en maximale potentie om de natuur lokaal te versterken? – Linda Planthof (Stichting de Noordzee)

– Data aan boord: Hoe staat de visser aan het roer met goud aan slimme data als gewenste bijvangst? Digitalisering en data aan boord waarbij de vissers de hoeders (blue stewards) op zee zijn en met slimme metingen meerwaarde opleveren aan betere voorspelbare vangsten, minder energieverbruik, lagere (onderhoud)kosten maar ook transparantie van schip tot schap en kostbare inzichten zoals klimaatverandering, visbestanden. – Pedro Rappe (Omni-C, DBmatic) & Niels Post (WeForSea)

– Techniek en ontwerp: Op welke manier gaat de visser van de toekomst de zee op? Met wat voor type schip en hoe wordt de vis gevangen, geconserveerd, verwerkt en getransporteerd? – Walter van Harberden (Padmos)